A kastély címere

A kastély felújításának meghatározó lépése volt a főépület homlokzatán, a bejárat fölött található kettős címer restaurálása.

A kastély címere - Ilyen volt, ilyen lett

A kastély felújításának meghatározó lépése volt a főépület homlokzatán, a bejárat fölött található kettős címer restaurálása, mely a kastély egyik meghatározó szimbóluma.

Kiindulási állapot

Kiindulási állapot

Restaurált címer

Restaurált címer

A címeren barokk kartusok egy-egy ovális mezőt vesznek körül, bennük egy-egy ellentétesen beállított oroszlán áll, melyek jobb mellső mancsukban kardot tartanak.

A Balogh-címer oroszlánja (bal oldali címerrész) jobb mancsában kardot, baljában kettőskeresztet tart. Az Esterházy címer hasonló oroszlánja jobb mancsában kardot fog, baljában három összefogott virág van, azonban az már a restaurálás előtt is látszott, hogy a jobb oldali címer nem lehet az Esterházy-címer, ugyanis az oroszlán bal mancsa üres. Az volt a feltételezés, hogy a két címer tehát a Balogh-címer, illetve valószínűleg felesége címere lehet.

A munkálatok első lépéseként a címer felületét meg kellett tisztítani a festékmaradványoktól és algás foltoktól. A tisztítás során azonban olyan részletek is láthatóvá váltak, amelyek addig nem voltak pontosan kivehetőek: a jobb oldali címeren egy vízben gázoló oroszlán áll háromágú korbáccsal a fejénél. Így tudtuk meg, hogy a címer ezen fele valóban Balogh Ferenc feleségének, Bezerédj Borbála családjának címere.

A vízben gázló oroszlán a korbáccsal

A vízben gázló oroszlán a korbáccsal

A Bezerédj család címere

A Bezerédj család címere

A tisztítás és a beazonosítás után következett a kutatómunka, mely során a meglévő elemek és a korabeli műemlékek alapján a restaurátor kiegészítette a töredékes koronákat és egyéb díszítőelemeket, ezáltal kidolgozásra került a kettős címer eredeti rajzolata.

A jobb oldali korona a restaurálás előtt

A jobb oldali korona
a restaurálás előtt

A jobb oldali korona a restaurálás után

A jobb oldali korona
a restaurálás után

A középső díszítő elemek a restaurálás előtt

A középső díszítő elemek
a restaurálás előtt

A középső díszítő elemek a restaurálás után

A középső díszítő elemek
a restaurálás után

A helyreállításnak köszönhetően újra teljessé vált a Balogh-Bezerédj kettős címer, és büszkén ékesíti kastélyunk bejáratát.

Restaurált címer

A restaurált Balogh-Bezerédj kettős címer