Milyen ruhát válasszunk téli esküvőre?

A télhez közeledve beköszönt a fogvacogtató hideg. Mutatunk nektek pár ötletet, amivel ebben a hidegben is praktikusan, de elegánsan jelenhettek meg az esküvőn!

Milyen ruhát válasszunk téli esküvőre?

Téli menyasszonyi ruhák

A menyasszonyi ruhák közül remekül tud mutatni az alakodhoz illő szabású, csipkés ujjú, földig érő, nehezebb esésű szoknyával rendelkező ruha. Választhatsz vastagabb anyagból készült darabot, de azt mindenképp vedd számításba, hogy kültéren vagy beltéren fogsz több időt tölteni! Egy bársony ruha ugyanis finom meleget ad a csípős hidegben, de az egész estés tánc alatt lehet, hogy sok lesz, ha fűtött helyiségben tartjátok a lakodalmat.

Nem kötelező a tiszta fehér szín sem, a törtfehér, a halványrózsaszín és a jégkék is csodaszép lehet. Ha az esküvőtök vagányabb stílust követ, akár az erőteljesebb színek közül is választhatsz, az olajkék és a királykék is bevethető az egész téli szezonban, az ünnepek környékén pedig vörösben, fenyőzöldben és aranyban is tündökölhetsz.

Ha menyasszonyként fontosnak érzed, hogy megtartsd a fehér ruha hagyományát, de mégis szeretnél egy kis színt csempészni az öltözékedbe, akkor egy pár színes cipellő vagy egy színes alsószoknya, ami épp hogy kilóg a ruhád alól, csodákat tehet!

A menyecskeruha klasszikus színe a vörös, és általában rövidebb, mint a menyasszonyi ruha, hogy könnyebben tudj benne táncolni. Azonban itt sem kell ragaszkodni a hagyományokhoz: ha földig érő ruhát szeretnél, mert elvarázsol a nagy szoknya pörgése, vagy épp egy kék, zöld vagy arany ruhában sokkal jobban éreznéd magad, ne habozz ilyet választani! A lényeg, hogy jól érezd magad a lakodalom minden pillanatában.

Téli ruhák vőlegényeknek

A háromrészes öltöny ilyenkor nem csak elegáns, de kellemes meleget is jelent a mellény extra rétege miatt. Télen a havas tájhoz igazodó jégkék vagy fehér öltöny remekül állhat a vőlegényednek, de a szürke vagy épp a klasszikus fekete a kontraszt miatt a fotókon is remekül kiemelhet titeket.

Az öltöny színével harmonizáló, az esküvő színvilágához igazodó, élénk színű nyakkendő vagy csokornyakkendő egy kis színbombaként hihetetlenül fel tudja dobni az összeállítást. Például télen egy jégkék öltöny csodásan mutat egy királykék nyakkendővel a tiszta fehér ing fölött.

Ha a szertartás kültéren, de a vacsora és a tánc beltéren lesz, ajánljuk, hogy legyen egy vastagabb inge a vőlegénynek a kinti hidegre való tekintettel, és egy vékonyabb, amelybe akkor sem melegszik bele, ha órákig ropjátok a táncot megállás nélkül.

A koszorúslányok, tanúk és örömszülők ruhái

A koszorúslányokon, az örömanyákon és a női rokonokon kifejezetten jól mutatnak a mélyebb színben pompázó ruhaköltemények, főleg, ha harmonizálnak a menyasszonyi csokor vagy a dekoráció színeivel. Válassz olyan színt, amiben ők is jól fogják érezni magukat, és adj nekik szabad kezet (az irányvonalak betartása mellett persze) a fazon kiválasztásában!

Koszorúslányok zöldben

Minél nagyobb a kontraszt a menyasszony és a koszorúslányok ruhájának színe között, annál jobban ki fogja emelni a hölgykoszorú a menyasszony szépségét!

A férfiak is feldobhatják kedvenc öltönyüket egy színes vagy mintás nyakkendővel, ami igazodik a hölgyek ruháihoz. A tanúk és az örömapák, testvérek akár össze is öltözhetnek, ha a koszorúslányok és az örömanyák ruháinak anyagából készült nyakkendőt vesznek fel, és az öltöny zsebébe is ebből az anyagból hajtanak zsebkendőt.

Esküvői vendégek színesben

Akár ruhákról vagy kiegészítőkről van szó, téli esküvőn a törtfehér, a világosszürke, valamint a kék visszafogottabb árnyalatai dominálnak, mint például a jégkék és az acélkék. Ha karácsonyi esküvőt terveztek, a sötétvörös és a fenyőzöld is előkerülhet, az újév közeledtével pedig a csillogó arany és ezüst ruhák is népszerűek lehetnek.

Osszátok meg vendégeitekkel, hogy milyen színekben gondolkoztok, hogy ők is az alkalomhoz illő viseletben jelenhessenek meg! Ha van egy szín, amelyet kifejezetten a koszorúslányoknak tartogatsz, vagy épp a menyecskeruhád színe lesz, azt is mondjátok el a vendégeknek, hogy ne okozzon kínos pillanatokat egy esetleges félreértés.

Melengető praktikák hölgyeknek

A fázósabb hölgyeknek érdemes a hidegre felkészülve vastagabb anyagból kiválasztani a ruhájukat, mint például a bársony vagy a taft. Akik maradnak inkább a klasszikus selyem és szatén vonalon, azoknak ajánljuk a hosszú ujjú, földig érő, legalább a hátrészen magasan záródó darabokat.

Ha az esküvő teljes mértékben kültéri lesz, akkor előkerülhetnek a vastag harisnyák vagy a többrétegű alsószoknyák. Ha azonban a szertartás után fűtött teremben lesz a lakodalom, érdemes ezeket elhagyni, vagy ha lehetőség van rá, a kültéri és a beltéri részek között lehetőséget biztosítani az átöltözésre.

A hűvösebb órákban és a kinti séták alatt egy szőrmekabát vagy egy színben a ruhához passzoló vastag stóla is sokat segíthet a hölgyek komfortérzetén anélkül, hogy elrontaná az összhatást, és még csak különösebb időt sem kíván az átöltözés.

Téli pár a Balogh–Esterházy-kastély udvarán

Meleg és elegáns öltözetek uraknak

Anyagok tekintetében a hideg évszakokban remekül áll a férfiaknak egy gyapjúból vagy tweed anyagból készült öltöny, de egy kasmír vagy bársony zakó is elegáns és kellemesen meleg tud lenni.

Hűvösebb időben a háromrészes öltöny mellénye jól jöhet extra rétegként, valamint egy pár vastag zokni is segíthet a hőérzeten. Azt ajánljuk azonban, hogy ingből csak akkor válasszanak vastagabbat, ha lesz lehetőségük átvenni a lagzi előtt egy vékonyabbra, különben a tánc alatt pillanatok alatt ki fognak melegedni!

Van megoldás a sáros, latyakos időre is!

Ha előre tudjátok, hogy szakadó eső várható a nagy napon, vagy épp a megálmodott húsz centis hó helyett csak latyak lesz, de ti mindenképpen szabadtéri esküvőről álmodtok, még ne mondjátok le az időpontot! Ha viccesen fogjátok fel a helyzetet, és felkészültök minden eshetőségre, később jó beszélgetés indító story lesz a gumicsizmás-esernyős esküvőtök. Elvégre a színes egyéniségeknek a színes gumicsizmák is jól állnak!

Ha pedig attól tartotok, hogy a nedves föld vagy fű és a tűsarkak még egy száraz napon sem működnek majd együtt, szerezzetek be műanyag sarokvédőket, amelyek a cipők tűsarkára húzva segítenek, hogy a hölgyek ne süllyedjenek bele a sárba. Ezeket a kültéri részek végeztével egy ládában összegyűjtve az ajtó mellett tárolhatjátok, így aki kimenne sétálni, ismét felhúzhatja a sarkára, míg bent tiszta sarkú cipőben táncolhat majd.

Téli esküvő a Balogh–Esterházy-kastélyban

Akármilyen melegen is öltöztök, télen az időjárás szolgálhat meglepően hűvös széllel, havazással vagy akár esővel is. Fontosnak tartjuk, hogy a nálunk tartott esküvőkön senki se fázzon, így a kastély egésze minden esetben kellemes meleg fűtéssel vár benneteket a hűvös évszakokban.

Arra is van megoldásunk, ha korábban esett vagy havazott, és nedves vagy jeges a föld a nagy napon. Mivel az esküvőtök ideje alatt a teljes kastély csak a tiétek, feldíszíthetitek és berendezhetitek az emeleti Bezerédy-termet, a boltozatos pincét vagy épp a báltermet is a szertartás helyszíneként, akkor is, ha eredetileg a szabad ég alatt mondtátok volna ki a boldogító igent a kastély birtokán.

Ha pedig mégis kültéren szeretnétek megtartani a szertartást, de nem akartok a sárban csúszkálni, köztes lehetőséget kínál a kastély főépülete előtti kövezett rész, mely részben a boltíves árkádsor alatt helyezkedik el, és elég nagy ahhoz, hogy az egész násznép kényelmesen le tudjon ülni a ceremónia idejére.

Ha ti is a tökéletes téli esküvőről álmodoztok, várunk titeket szeretettel a Balogh–Esterházy-kastélyban Billegpusztán! Egyeztessünk időpontot, hogy személyesen is bejárhassátok a kastélyt, és beleszerethessetek a lehetőségeinkbe!