Mire kell figyelni az esküvői étkezések tervezésekor?

Beszéljünk az esküvői menüről. Ebéd vagy vacsora? Lesz előétel és éjféli vacsora? Mi a helyzet a süteményekkel és a tortával – na meg az italokkal?

Esküvői étkezés

Saját konyha vagy catering?

Ha a helyszínen saját konyha üzemel, akkor könnyű dolgotok lesz: akár a helyszín lefoglalásakor megvitathatjátok, milyen fogásokat szeretnétek a nagy napon. De ha a helyszín nem rendelkezik saját konyhával, keresnetek kell külön catering céget, akik elkészíszítik és kiszállítják, majd felszolgálják nektek az összes étkezés fogásait.

Érdemes úgy érkezni az étkezésről szóló találkozóra, hogy már körvonalazódik bennetek az esküvői menü. De akkor sincs semmi gond, ha fogalmatok sincs, hogyan is kéne elindulni, a szakács garantáltan fog tudni segíteni az ideális menü összeállításában.

Mindig legyen valami harapnivaló

Arra figyeljetek, hogy az esemény minden pontján legyen elérhető harapnivaló: a vendégvárás során a könnyű előételek, hidegtálak és sütemények a nyerők, a vacsora legyen több fogásos és laktató, az éjféli vacsora pedig szintén jobban csúszik, ha könnyed és változatos, mint például a gyümölcs- illetve sajttál vagy az aprósütemény.

Sajttál

Természetesen dönthettek például a laktatóbb töltött káposzta mellett is, csak azt vegyétek figyelembe az adagok számításakor, hogy éjfél után már kevesebb vendég fog enni, és ők sem feltétlenül teli tányérral szednek.

Figyeljetek az ételérzékenységre

Mielőtt azonban bármit megrendelnétek, egyeztessetek a meghívott vendégekkel, hogy van-e bármiféle ételallergiájuk, és beszéljétek meg az egyéni kéréseket a szakácsokkal és a pincérekkel is, hogy tudják, hány főre és milyen típusú ételt kell készíteniük és kiknek kell azokat felszolgálniuk. Ma már a legtöbb konyha vállalja a gluténmentes, laktózmentes, vegetariánus és vegán ételek elkészítését, de az egyéb gyakori allergénekre is fontos odafigyelni a menü tervezésekor.

Torta nélkül nincs esküvő

Cukrász nélkül nincs esküvő

Torta- és süteménysütést azonban többnyire a catering cégek sem vállalnak, így egy cukrászt is fel kell keresnetek, hogy elkészítse az édességeket. Döntenetek kell arról, hogy szeretnétek-e a külön menyasszonytortát és vőlegénytortát, esetleg grillázstorta törésre adjátok a fejeteket, és hogy a vendégek asztalain sós, édes vagy vegyes sütemények várják a megéhezőket két tánc között.

Szokás az is, hogy a távozó vendégeknek ajándékképp egy doboz vegyes süteményt ad át az ifjú pár. Ezeket érdemes az esküvő előtt összekészíttetni, hogy a búcsúzkodáskor már ne kelljen annyi időt tölteni vele.

Hűtés és melegítés

Mivel az ételek hamar romlanak, különösen egy nyári esküvő idején, fontos odafigyelni a megfelelő hűtésre is. Van a konyhán elegendő hűtő az ételeknek? Van esetleg külön tortahűtő, amiben biztosan elfér egy háromemeletes cukorcsoda is? Ha nincs, valószínűleg bérelnetek kell hűtőkocsit is.

Hasonlóan, a lakodalmi ételek jelentős részénél fontos, hogy kellően meleg legyen a fogás a felszolgáláskor. Amennyiben nem helyben készül a vacsora, van esetleg a helyszínen melegentartó pult, amely garantálja, hogy az ételek ne hűljenek ki? Ha nincs, és a catering cég ajánlatában sem szerepel, valószínűleg azt is bérelnetek kell.

Közös reggeli az ifjú párral

Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy egy átmulatott éjszaka után milyen jól tud esni a frissen készült reggeli. Akár hidegtálak, kenyerek és pástétomok, friss zöldségek és gyümölcsök,  vagy épp tojásételek kerülnek az asztalra, minden vendég örülni fog, hogy nem üres gyomorral kell távozniuk. Ha pedig az ételek mellé kávét, teát és gyümölcslevet is kínáltok, garantált lesz az öröm!

Ízletes reggeli

Egy jó tanács: akárcsak az éjféli vacsoránál, itt is számoljátok ki, hányan fognak másnap veletek reggelizni!

Mit tartalmaz az árajánlat?

Az ajánlat lehet csomagszerű, amiben minden étkezés szerepel, de az is elképzelhető, hogy tételenként válogathatjátok össze a fogásokat az egyes étkezésekhez. Figyeljetek arra is, hogy az italfogyasztás része-e az ajánlatnak, és ha igen, mi szerepel pontosan benne! Sok helyen a felszolgálást is külön számlázzák, így érdemes erre is rákérdezni.

Helyszíne válogatja, hogy az ajánlatnak részét képezi-e a poharak, étkészletek és evőeszközök, szalvéták és terítők használata, vagy ezt is bérelnetek kell. Erre mindenképpen kérdezzetek rá, mert bár alapvetőnek tűnik, hogy ezek biztosítva vannak, de nem mindenhol van ez így!

Nálunk mindent megtalálsz

A Balogh–Esterházy-kastély saját konyhával rendelkezik, ahol ínycsiklandó ételeinket frissen készítjük és tálaljuk. Executive chefünk megbeszélés alapján bármilyen kérést szívesen teljesít. Gondolunk az ételallergiás, vegetáriánus, vegán vendégeinkre is, és kérhettek tőlünk gyerekmenüt, illetve babaszéket is szívesen bekészítünk, ha szükséges.

Hatalmas tortahűtőnkben a cukrásztól hozott torta és sütemény is kényelmesen elfér, amíg el nem érkezik a tálalásuk ideje, barátságos pincéreink pedig gondoskodnak a felszolgálás gördülékenységéről, és hogy sose maradjon üresen a vendégek pohara.

Az esküvő idejére ingyenesen biztosítjuk a vendégek számára az étkészletet, evőeszközöket, poharakat, szalvétákat, kerti és bankettszékeket, ovális vagy táblaasztalokat és terítőket.