Őszi lakodalmi ízek

Egy őszi esküvő akkor igazán teljes, ha az ízvilág is ezt a színes évszakot eleveníti fel. Hoztunk pár ötletet, amivel feldobhatjátok a lakodalmi menüt!

Esküvői évszakok - Őszi lakodalmi ízek

Előételek

Az őszi ízekről sokunknak a sütőtök jut eszünkbe elsőnek, de ez az évszak ennél jóval többet tartogat. Csak képzeljünk el egy őszi gyümölcstálat: aranysárga körte, piros- és zöldalma szeletelve, fehér, vörös és kék szőlőfürtök, egészben vagy felezve tálalt szilvák, friss vagy már aszalt füge, gránátalma, sült gesztenye…

És ha mindez a különféle sajtokból álló, ízlésesen elrendezett sajttál mellett kap helyet, a vendégek ízlelőbimbóinak különleges élményben lesz része az őszies ízkombinációktól.

Kedveskedhettek nekik házi készítésű lekvárokból, pástétomokból és frissen sült kenyérből álló előételekkel is, melyek fatálakon tálalva rusztikus hangulatot adnak a vendégváró asztalnak.

Őszi levesek

A klasszikus tyúkhúsleves helyett bevethetitek a sajtkrémlevest vagy a sütőtökkrémlevest, de a gombakrémleves is kiváló lehet, csak vegyétek figyelembe a vendégek ízlését és esetleges ételérzékenységét. Ha pedig nagyon extrém színű, de ízletes levest szeretnétek, a céklakrémleves erőteljes színe ütős kontrasztot ad a levesbetétként használt fetasajt fehérjével.

 

Főételek

A főételeknél közkedvelt az aszalt szilvával vagy őszibarackkal töltött csirkemell és a narancsos kacsacomb, de az éjféli vacsoránál is be lehet hozni az őszies ízeket a töltött káposztával.

A köretek közül ilyenkor a színes zöldségeké a főszerep, mint például a sárgarépa és a cékla, de a lilakáposzta is őszies hatást kelthet, és mindegyiknek remek az íze párolva.

Desszertek és torták

Őszi desszertnek ínycsiklandó lehet egy forró almás vagy szilvás pite fahéjas ízesítéssel, a sütőtökös brownie vagy épp az almás kosárkák. Előkerülhetnek a gesztenyés krémesek, a diós zserbó, a mazsolás kalács, vagy akár a sós karamellás sajttorta.

A folyékony karamellbe mártott, pálcára szúrt alma, vagy épp a fahéjas sült almarózsa is szép dísze lehet a desszertes asztalnak, akárcsak az ősz színeiben pompázó macaron-halmok.

Az őszies esküvői torták hasonlóan sokrétűek lehetnek, mind ízek, mind színek és formák tekintetében. Érdemes a torta díszítésébe is bevonni a dekoráció elemeit, mint például az ehető vagy cukorból készült őszi virágokat és faleveleket.

Italok

Alkoholos italoknál ősszel előnyt élveznek a borkülönlegességek. Választhattok a helyszín környékén termő szőlőkből készült borokból, de biztosan lesz vevő az almaborra is.

A hidegben jól tud esni egy felesnyi ágyas pálinka, ami felmelegít, de akár a forralt bor fűszeres illata is hívogató lehet. Különleges eleme lehet még az itallapnak a vajsör és a mézsör is, de a klasszikus puncs is megállja a helyét.

Alkoholmentes melengető italnak kiváló a forró tea, kávé vagy cappuccino, melyek jó társaságot nyújtanak a felfrissülni vágyóknak, míg odakint sétálnak, a gyerekek pedig odáig lesznek a forró csokoládéért.

Őszi esküvői desszertek - macaron fatálon

Tálalás

A tálalást is az évszakhoz igazíthatjátok, ha az előételek és a desszertek falapokon kerülnek fel az asztalokra, vagy ha a gyümölcstálakon a körtére fogpiszkálóval felszúrt szőlőszemek sünit formáznak – ezt a gyerekek is imádni fogják.

A forró italokhoz pedig kikészíthettek ajándékba szánt zománcos vagy polírozott rézből készült bögréket, melyekre ráírhatjátok a vendégeket nevét, vagy az esküvő dátumát és a ti neveteket.

Őszies menü a Balogh–Esterházy-kastélyban

Ha nálunk tartjátok az esküvőtöket, executive chefünk különleges fogásokkal kápráztat majd el titeket és a vendégeiteket is. Gyümölcstálak, sajttálak, különböző előételek, forró levesek, vegán és húsos főételek és változatos köretek közül választhatjátok ki a menü elemeit.

A cukrászok által készített süteményeket és tortákat, amiket ti hoztok be, hatalmas tortahűtőnk várja, amelyben a tálalásig boldogan elhűsölnek majd a nassolnivalók, azokat a süteményeket pedig, melyek forrón a legfinomabbak, melegen tartjuk nektek. Bármilyen egyedi kéréssel álltok elénk a lakodalmi ételekkel-italokkal kapcsolatban, szívesen teljesítjük azokat!