A tökéletes esküvői időpont és helyszín

Az esküvőtervezés két alappillére a helyszín és az időpont kiválasztása, hiszen ezekhez tudunk igazítani minden mást. Most eláruljuk, mire figyeljetek!

A tökéletes esküvőhelyszín

Ha a dátumhoz ragaszkodtok

Sok menyasszony és vőlegény ragaszkodik egy konkrét dátumhoz: például a párkapcsolat vagy a lánykérés évfordulója vagy egy szép nap emléke miatt, amit együtt töltöttek, vagy mert egyszerűen szépen cseng a kiválasztott dátum. Ha ti is közéjük tartoztok, érdemes a dátum lefixálásával kezdenetek, és ehhez igazítva keresni olyan esküvő helyszínt, amely akkor még szabad.

A legtöbb menyasszony például nyári esküvőről álmodik, zöldellő fákkal és ragyogó napsütéssel, de sajnos a kánikula vagy egy hirtelen feltámadó, kiszámíthatatlan nyári vihar simán keresztbe tehet a terveknek. Így ha nyári esküvőt terveztek, válasszatok olyan helyszínt, ahol a szabadban tartott részeknél van lehetőség behúzódni az árnyékba, illetve egy hirtelen feltámadó vihar esetén is kínál fedett alternatívát a hely.

Akadnak olyan párok is, akiknek más évszak felé húz a szívük. Gyönyörű tud lenni például egy olyan esküvő, amit egy virágba borult kertben tartotok tavasszal.

De egészen ámulatba ejtő lehet egy őszi esküvő, amit tökökkel és falevelekkel dekoráltok. Egy téli esküvő pedig különösen meghitt lehet a ropogó hóval a lábatok alatt, smaragdzöld fenyőágakba öltöztetve a helyszínt.

Őszi esküvő a Balogh–Esterházy-kastélyban

Szombati vagy hétköznapi esküvő?

Akármelyik évszakot is választjátok, az biztos, hogy a legkényelmesebb szombaton tartani az esküvőt: péntek este van idő az utolsó simításokra, szombaton kényelmesen megérkeznek a vendégek, lezajlik a szertartás, és a lakodalmi táncot is nyugodtan rophatjátok hajnalig, hiszen vasárnap ráértek kipihenni.

Azonban ezek a legforgalmasabb napok is, így ha nem egy konkrét naphoz ragaszkodtok, hanem csak az évszakhoz, érdemes megfontolni egy pénteki, vagy akár más hétköznapi esküvőt. Hogy ne kelljen sokat kérnetek a vendégeitektől, időzíthetitek egy hosszúhétvégére vagy egy-két napos munkaszünetre is az esküvőt, de azzal számoljatok, hogy így a meghívottak közül valószínűleg kevesebben fognak tudni részt venni az eseményen.

Esti fények a Balogh–Esterházy-kastély parkjában

Időpont az évszakhoz időzítve

Ha csak a szertartáshoz kinézett időpont foglalt, fontoljátok meg, nem lenne-e jobb egy-két órával hamarabb vagy épp később esküdni. Nyáron még jobban is eshet későbbre tolni a szertartást, hogy ne a tűző napon kelljen kókadoznotok, míg télen egy koradélutáni szertartást kényelmesebb megtartani a szabadban, mintha a hidegebb, késő délutáni vagy esti órákat választanátok.

Persze beltéri szertartásnál ezek a szempontok nem olyan fontosak, de ha szeretnétek, hogy szép fényekkel tudjon dolgozni a fotós, érdemes a naplemente környékét megcélozni, még akkor is, ha az épületben a hőmérséklet nem jelent problémát.

A vendégek száma

A választott időponttól nagyban függ, hogy hány vendég fog tudni eljönni az esküvőtökre, a vendégek száma pedig a helyszínválasztásra is hatással lehet. Ha nagy esküvőt terveztek, az szinte biztos, hogy egy szombaton lesz ideális megtartani, szűkebb körben megtartott esküvőnél viszont egy hétköznap délutánt is könnyű megszervezni.

Arra mindenképp figyeljetek a helyszín kiválasztásakor, hogy van-e minimum és maximum vendégszám, amit be kell tartani a hely méretei miatt. Sok helyen egy bizonyos létszám fölött a terembérlés árát elengedik, és akár az egy főre jutó vacsora költséggel is jobban jártok nagyobb lakodalom esetén.

Ha a szertartást és a lagzit nem egy helyen tartjátok, jó, ha annak is utána számoltok, hányan tudnak részt venni a szertartáson. Ha sok lesz a vendégetek, lehet, hogy nem fog mindenki beférni a templomba vagy a házasságkötő terembe, de dönthettek úgy, hogy a szertartásra csak egy szűkebb kört hívtok meg, és a nagyobb vendégsereglet pedig a lakodalomra lesz csak hivatalos.

Ezt a kvótát megúszhatjátok, ha kültéren esküdtök örök hűséget egymásnak, de mint tudjuk, annak is megvannak a hátulütői.

Álomesküvő álomhelyszínen

Másoknak nem annyira fontos maga a dátum, csak hogy egy álomba illő helyszínen esküdhessenek örök hűséget: napfényes tóparton, zöldellő mezőn, erdei fák ölelésében vagy épp egy elegáns kastély báltermében.

Bárhogy is döntötök, olyan helyszín válasszatok, amely minden esetleges időjárási viszontagságra kínál megoldást! Mert bármennyire is szeretjük idealizálni a nagy napot, sajnos nem mindig alakul minden a terveink szerint.

Az eső és a sár minden évszakban okozhat kellemetlen meglepetéseket, ráadásul nyáron különösen hamar feltámadhat egy vihar.

Tavaszi esküvőknél a pollenallergiára is érdemes odafigyelni az arra érzékenyeknél, ősszel a sok esőt követően a rothatdó leveleket jobb elkerülni, télen pedig (és a hűvösebb napokon tavasszal és ősszel is) fontos odafigyelni, hogy az esküvői szertartás és a lakodalom helyszíne megfelelően fűtve legyen, nehogy megfázzanak a vendégek.

Vihar előtti csend a Balogh–Esterházy-kastély parkjában

A Balogh–Esterházy-kastély több kültéri és beltéri helyszínt is kínál, és mivel a nagy napon a tiétek az egész kastély, esős idő esetén sem kell aggódnotok a helyszín miatt – csak átállunk a B tervre! A kastély télen kellemes melegre fűthető, nyáron pedig a vastag falaknak köszönhetően nem ül meg bent a hőség, így minden évszakban ideális helyszínt nyújthat esküvőtöknek.

Sosincs korán a tervezéshez

Jó, ha tudjátok, hogy gyakran már az esküvő előtt egy évvel le vannak foglalva az időpontok (órára pontosan!) a templomban és az anyakönyvvezetőnél, valamint a helyszínek esetében is, így érdemes korán elkezdeni a keresgélést, hogy nehogy lemaradjatok a kinézett lehetőségekről. Ez ránk is igaz, így ha nálunk szeretnétek tartani az esküvőtöket, keressetek fel minket mielőbb!

Balogh–Esterházy-kastély - Say Yes

Ha még azért nem vágtatok bele a tervezésben, mert nem tudjátok, hogy kezdjetek neki, akkor ajánljuk nektek a Say Yes applikációt, amely segít nektek rendszerezni a teendőket és megtalálni az álmaitoknak megfelelő szolgáltatókat.

Természetesen a Balogh–Esterházy-kastély is megtalálható a Say Yes esküvőhelyszínei között!