Színpompás őszi esküvő

Sokan gondolják, hogy csak a nyár az esküvő évszaka. Mi viszont szeretnénk bebizonyítani nektek, hogy egy őszi esküvő is lehet épp olyan elbűvölő!

Őszi esküvő a szabadban

Több szabad időpont, több lehetőség

A legtöbb esküvőt nyáron tartják, de ez nem jelenti azt, hogy ősszel nem lehet könnyen megszervezni egy ilyen eseményt. Sőt, talán még egyszerűbb is, mint a nyári forgatagban: mivel ősszel kevesebb esküvőt tartanak, így több helyszínnek és szolgáltatónak lehet szabad időpontja.

Ilyenkor az sem valószínű, hogy a vendégeitek a nyaralás miatt nem fognak tudni eljönni az esküvőtökre. A szezon lezártával a repjegyek olcsóbbak lehetnek, amennyiben külföldi vendégeket vártok. Sőt, mivel hivatalosan nyár végével az esküvőszezonnak vége van, akár a ruhák árán is spórolhattok!

Kora őszre a tikkasztó hőség is teret enged a kellemesebb időjárásnak, így nem kell későbbre tolni a szertartást, ha nem akartok elalélni a melegtől, hanem akár már kora délután kimondhatjátok a boldogító igent.

Őszi esküvő a szabadban

Sokan csak azért szeretnének nyári esküvőt, hogy a szertartás és a lakodalom helyszíne fényárban fürödjön, és ne kelljen a hidegtől és a megfázástól tartani. Azonban a nyári tikkasztó hőség vagy épp egy hirtelen megjelenő vihar ugyanúgy elronthatja a kedvet és keresztbe tehet a terveknek.

Az őszi időjárás ehhez képest visszafogottabb, kiszámíthatóbb. Szeptember végéig könnyűszerrel találhattok olyan időpontokat, amikor még száz ágra süt a nap, de már nem égetnek annyira a sugarai, és ha a szertartást legalább egy órával naplemente előtt tartjátok, még lesz idő a fotózásra is, és a hideg beállta előtt be tudtok húzódni egy fedett, fűtött helyre. Mivel hamarabb leszáll az éj, így a lakodalom bulizós része is könnyebben beindulhat!

Mi lesz, ha esik?

Azt sajnos egyik évszakban sem lehet 100%-os pontossággal megjósolni, épp fog-e esni a szertartás idején, de ha lélekben felkészültök az eshetőségre, akkor nem fogja kedveteket szegni az eső sem. Jobb persze, ha előre gondolkoztok, és olyan helyszínt választotok, amely kültéri és beltéri opciót is kínál jó és rossz idő esetére, és mindkettőt illően fel lehet díszíteni.

Nálunk több kültéri és beltéri szertartás-helyszín is van, így ha a Balogh-Esterházy-kastélyt választjátok az esküvőtök helyszíneként, felkészülten tudjátok várni a nagy napot, bármit hozzon is az időjárás. Jó idő esetén ajánljuk a kastély mellett elhelyezkedő vörösfenyők alkotta ligetet vagy a kastély belső udvarát, rossz idő esetén pedig a földszinti báltermet, a kastély emeletén található Bezerédy-termet, illetve a boltozatos pincét.

Őszi esküvő esőben is

Szép gesztus lehet a vendégek felé, ha kihelyeztek pár átlátszó vagy fehér esernyőt is, amit bárki kölcsön vehet, akinek szüksége van rá. A cél, hogy senki se ázzon el, amíg a szertartásról a vacsora helyszínére ér vagy épp a szálláshoz igyekszik – a vizes esernyőknek pedig jól jöhet pár esernyőtartó is az ajtók körül. Ha el is ered az eső, akkor se búsuljatok: lehet, hogy szerencsétek lesz, és  a természet később egy szivárvánnyal örvendeztet meg titeket!

Mi lesz, ha túl hideg lesz?

Az esték ősszel hamarabb beköszöntenek, és jóval hűvösebbek is, így érdemes lámpásokkal, fényfüzérekkel és takarókkal készülni a szabad ég alatt töltött időszakokra. Akár a szertartást tervezitek kintre, akár csak a táncban kimelegedett vendégek fognak a kertben levegőzni, fontos, hogy ne fázzanak meg! Ha a plédeket túl soknak találjátok, vastagabb anyagból készült stólákat, sálakat is kihelyezhettek egy jól látható helyre.

Általában az esküvő előtti hetekben már látni lehet, hogy ha nem fog kímélni titeket az idő. Ilyenkor érdemes a vendégek figyelmét felhívni, hogy válasszanak melegebb öltözetet, kiegészítőket a nagy napra, hogy senki ne érezze magát kellemetlenül.

Ruhák egy őszi esküvőn

Ilyenkor az öltözékekhez is választhattok bevállalósabb, mélyebb színeket. A hölgyeken remekül tudnak mutatni az ősz színeiben pompázó ruhaköltemények, de a férfiak nyakkendői is lehetnek élénkek, ami remekül ki tud egészíteni egy egyszínű öltönyt.

A szabásnál is jobb, ha hosszú ujjú, magasabban záródó darabokat választotok. Emellett a hűvösebb órákban egy szőrmekabát vagy egy vastag stóla sokat segíthet a hölgyek komfortérzetén, míg az urak ilyenkor elővehetik a háromrészes öltönyöket és a vastag zoknikat.

Ha nálunk tartjátok az esküvőtöket, a kabátokra garantáltan csak az udvaron lesz szükségetek, ugyanis a kastély egésze fűtött, kellemes meleget biztosítva a vacsorának és a buli beltéri részének. 

Esküvői fotózás ősszel

Az őszi színkavalkád a fotókon is remekül mutat, és mivel a nap ilyenkor már alacsonyabban jár, kevésbé éles fényt nyújt, amivel a fotósnak is könnyebb dolgoznia. Az persze tény, hogy kissé kevesebb a napos órák száma, így jó, ha előre eltervezitek a fotózás menetét, és az is fontos,  hogy legyen az esküvői fotózásnak egy tartalék dátuma, az úgynevezett “esőnap”, ami akkor jön jól, ha az eredeti időpontot elmossa az eső.

Ha azonban sikerül elcsípni a lenyugvó napot, az arany óra alatt (a naplementét megelőző időben) az ég színe a sárgától a narancson át a vörösig mindenféle színt felvehet, és az egész világ kicsit melegebb színű lesz az aranysárga fényben, ami különösen meghitt fotókhoz vezethet.

Természetközeli dekoráció

A legszínesebb évszak az ősz. Az örökzöldek tűlevelei szépen harmonizálnak a lombhullatók sárguló-pirosló lombkoronájával, míg az őszi virágok lilái, rózsaszínjei és bíborai, valamint a tökök narancs, méregzöld és krém színei remekül kiegészítik a fák ágainak barnáját.

Bármilyen színvilág és dekoráció mellett döntötök, a Balogh–Esterházy-kastély letisztult stílusával szép hátteret nyújt az esküvőtökhöz.

Éppen ezért sokféle színkombinációban gondolkodhattok, trendik ősszel például a csokoládébarna és elefántcsontszín, az arany és mandarin, a vörös és bézs, a padlizsánlila és zsályazöld, valamint a tengerészkék és elefántcsontszín párosítások.

Érdemes a színek mellett a formákkal is játszani, és behozni a természetet a beltéri díszítés elemei közé: jól mutatnak az asztalokon például a kisebb tökök, őszi virágok, vadgesztenye szemek és tobozok, de a bogyós vagy színes faleveles ágak is szépen beleillenek a koszorúk és asztaldíszek elemei közé.

Ötvözhetitek a természetes és mesterséges elemeket is. Például különleges dísz lehet a virágokkal megtöltött kerámia tök, a színes leveleknek kinéző papírlapokra írható, majd egy faágakból álló “fogasra” felaggatható jókívánságok, vagy a juharlevél vagy tök alakú üvegbe töltött méz vagy szeszesital is, amelyet ajándékul adhattok a vendégeiteknek.

Meghívók, menükártyák és táblák

Az esküvők elengedhetetlen részei a meghívók, menükártyák, valamint az asztalszámok és ülésrendek táblái, de az útbaigazító fatáblák sem ritkák, ezeket is érdemes az ősz színeivel összeállítani.

Különösen szép lehet a meghívó, ha például krizantém- vagy falevélminta díszíti a sarkokat, esetleg arany vagy bronz betűkkel áll rajta a nevetek. A meghívóhoz illő színű, kontrasztos (például burgundi, smaragdzöld vagy mélykék) borítékot pedig elegánssá teszi, ha a színéhez illő, levélmintás viaszpecséttel zárjátok le.

A menükártyák és ültetőkártyák is kaphatnak hasonló keretet, mint a meghívó, az asztalok számait és az ülésrendet hirdető táblákat pedig díszíthetik valódi faágak, színes levelek vagy akár borostyán- vagy örökzöldágak.

Ételek és italok

Érdemes a lakodalmi fogások közé is beszúrni egy-két kifejezetten az őszhöz tartozó ízt. A sütőtök a legkézenfekvőbb választás, de az ősz ennél jóval különlegsebb ízeket  is tartogat: ilyenek például a szőlő, az alma, a körte és a szilva, vagy épp az egzotikusabb füge és az karakteres gesztenye.

A vendégváráshoz be lehet vetni a gyümölcstálakat vagy a sajttálakat dióval, fügével és szőlővel kiegészítve, de a  színes gyökérzöldségek és a lilakáposzta is jól mutat őszi köretként – executive chefünk pedig minden nálunk tartott esküvő esetében garantálja, hogy az ízek mellett a színek és a tálalás is harmonikus legyen.

Italoknál előnyt élveznek ilyenkor a borkülönlegességek és a fűszeres forralt borok, de a forró csokoládé, tea, kávé vagy cappuccino is melengető társa lehet a felfrissülni vágyó vendégeknek, míg odakint sétálnak.

Őszi esküvői torta

Az biztos, hogy a többszintes, szintenként különböző ízű tortával jártok a legjobban. A klasszikus ízek (csokoládé, citrom, erdei gyümölcs) mellett itt is behozhatjátok az őszt egy fahéjas-almás vagy diós töltelékű szinttel.

Az esküvői torta dekorációja is követheti az őszi hangulatot. Ha fehér bevonatú tortát szeretnétek, díszíthetitek a menyasszonyi csokrot alkotó virágok mintájára készült cukorvirágokkal, szárított vagy friss virágokkal, esetleg őszi gyümölcsökkel.

Ha pedig színes tortát szeretnétek, az már önmagában is különleges, de készülhet a díszítése az esküvő színéhez illő ehető fémpehelyből. Remek kombináció például a mélyvörös-arany, a zöld-ezüst vagy a királykék-bronz színvilág.

A Balogh–Esterházy-kastély ősszel is tárt kapukkal vár!

Ha esetleg ti is őszi esküvőben gondolkoztok, várunk titeket szeretettel a Balogh–Esterházy-kastélyban Billegpusztán! Egyeztessünk időpontot, hogy személyesen is bejárhassátok a kastélyt, és beleszerethessetek az őszi lehetőségeinkbe!